Tørst, almindelig

(Frangula alnus)
Frangula alnus

Frangula alnus

Hårdfør, løvfældende busk
Moderat giftig  Sol - halvskyggeSol - halvskygge  Hvid
Blomstring:JFMAMJJASOND
Op til 6 meter  
Højde: Op til 6 meter
Op til 6 meter  
Jord: Fugtig sur bund

Køb tørst her

Du kan købe tørst fra en af landets førende forhandlere af haveplanter her:

BOTANISK BESKRIVELSE

Almindelig Tørst (Frangula alnus) (synonym: Tørst (Rhamnus frangula)) er en løvfældende busk med krukkeagtig vækstform og udspærrede, let opstigende grene. Barken er først grå og fint håret med lyse barkporer på langs. Senere bliver den brun med mere tydelige porer. Gamle grene kan få opsprækkende, grå bark. Knopperne er spredte, udspærrede, nøgne og uregelmæssige med lysebrun farve. Bladene er ovale med hel rand. Oversiden er skinnende blank og friskt grøn, mens undersiden er mere mat og lysegrøn. Høstfarven er klart gul. Blomsterne, der kommer frem fra begyndelsen af juni, sidder samlet i kvaste ved bladhjørnerne. De er gulligthvide og bittesmå. Frugterne er bær som skifter farve fra grønt over rødt til sort. Blomster og bær i alle grader af modenhed ses samtidig. Frøene spirer villigt.

Rodnettet er kun lidt forgrenet, men der når langt ud og dybt ned.

BIOTOP

Tørst optræder som underskov på fugtig, sur bund. Desuden danner den krat ved bredden af damme, søer og vandløb sammen med f.eks. Rød-El (Alnus glutinosa), Dun-Birk (Betula pubescens), Mose-Pors (Myrica gale) og Grå-Pil (Salix cineria).

BIOLOGI

Bierne trækker gerne efter Tørst, som yder god nektar.

GIFTVIRKNING

Alle dele af planten har en speciel, ram lugt, og de er giftige og fremkalder kraftige opkastninger. Den tørrede bark af Tørst har tidligere været brugt som brækmiddel under navnet Frangula Cortex, men pr. 22.9.2008 er det sidste middel, der indeholdt tørret bark af Tørst, trukket tilbage.

ANVENDELSE

Tørst er velegnet til den indre del af skovbryn og vildtplantninger. Den tåler vind og skygge og er nøjsom. Den kan gro på alle jordtyper, men lykkes især på fugtig og sur jordbund.


Tørst kan købes her:

One Comment

  • Frangula Alnus..Tidl brugt som aff middel.
    Barken har iflg amr forskere vist sig som god til,
    at udskille toxiner.
    Indh bla polyphenoler (flavenoid og saponin) som har antioxidant virkn
    og er derfra også anti–viral/ bacteriel/.fungus.

Har du erfaring med medicinurten? Del gerne dine erfaringer med de øvrige brugere via kommentarfeltet nedenfor.

Anbefalede bøger