Aubergine

(Solanum melongena)
SolanumMelongena

SolanumMelongena

Et-årig, ikke hårdfør
Spiselig grøntsagSpiselig grøntsag  Sol  Violet
Såtid:JFMAMJJASOND
Blomstring:JFMAMJJASOND
Høst:JFMAMJJASOND
100-150 cm  
Højde: 100-150 cm
100-150 cm  
Jord: Næringsrig muld
10-14 dage  
Spiretid: 10-14 dage
20-25  
Spiretemperatur: 20-25°

Køb aubergine her

Du kan købe aubergine her:

BOTANISK BESKRIVELSE

Aubergine (Solanum melongena) tilhører samme familie som Kartoffel og Tomat, og den stammer oprindelig fra Sydøstasien. Auberginer findes i mange forskellige sorter, der giver vidt forskellige frugter. Den mest kendte herhjemme, er den violette variant – hvis farve også kendes som auberginefarvet.

Andre varianter er små og runde, stribede eller ægformede. Det engelske navn er eggplant – og den kendes også herhjemme under navnet ægplante.

Selve planten er op til 1½ meter høj med lavendelblå natskyggeblomster. Frugtkødet er hvidt og svampet i konsistensen, og de store violette farvede frugter bør skrælles før brug, da skrællen har en bitter smag.

De småfrugtede sorter kan godt spises med skræl. De kan grilles, dampes, gratineres, paneres og indbages. Aubergine indgår i traditionelle middelhavsretter som Ratatouille og Mousaka.

Aubergine blomst

Aubergine har smukke violette blomster. De er selvbestøvende, og planter i drivhus bør rystes dagligt for at sikre en god bestøvning

DYRKNING

Auberginer elsker varme og vokser bedst i drivhuse. Det er en etårig plante, som får små lyslilla blomster, inden den sætter frugt. Planten skal have det varmt – ca. 20 grader om rødderne – og derfor kommer de fleste af vores auberginer fra det solrige Sydspanien, hvor de dyrkes i naturligt opvarmede væksthuse.

NÆRINGSINDHOLD

Indeholder bl.a. A- og B-vitamin, kalium og jern samt antioxidanterne pylofenoler, der er gode for huden.

OPSKRIFTER

Gode i ovn- og gryderetter som de kendte klassikere ratatouille og moussaka. Skær auberginer i skiver, drys med salt og lad trække 10 min. Skyl, tør og pensl dem med olie og steg skiverne møre ved svag varme. Mariner dem i f.eks. olivenolie, citronsaft, krydderurter og hvidløg og du har et herligt tapastilbehør – lunt som koldt.  Du kan også bage auberginer ved 180 grader i 30 min. Flæk og skrab kødmoset ud. Rør med olivenolie, krydderurter og citronsaft – dejligt tilbehør til kylling eller kalvekød.

Auberginer er æggeformede

Frugterne er æggeformede, og på engelsk kaldes planten da også for Eggplant.


Du kan købe aubergine her:

Kommentarer

Har du erfaring med medicinurten? Del gerne dine erfaringer med de øvrige brugere via kommentarfeltet nedenfor.

Anbefalede bøger