Catawba-Rododendron

(Rhododendron catawbiense)
Catawba-Rododendron

Catawba-Rododendron

Flerårig hårdfør busk
Meget giftigMeget giftig  Halvskygge  violet
Blomstring:JFMAMJJASOND
2-3 meter  
Højde: 2-3 meter
2-3 meter  
Jord: Fugtig sur bund

Køb Catawba-Rododendron her

Nedenfor kan du købe forskellige Catawba-Rododendroner fra en af Danmarks førende forhandlere af haveplanter.

Du kan se flere Catawba-Rododendroner her og andre Rododendroner her.

ETYMOLOGI

Navnet R. catawbiense bruges ofte som fællesbetegnelse for storblomstrede rhododendron. Men mange af de storblomstrede rhododendron er forædlede hybrider af andre sorter hvoraf nogle ikke har den minste smule arvemasse fra den ægte R. catawbiense.

BOTANISK BESKRIVELSE

Catawba-Rododendron (Rhododendron catawbiense) er en stedsegrøn busk med en bred, åben vækstform. De få, svære grene er opstigende til nedliggende. Barken er først grøn og glat. Senere bliver den brun og let stribet. Til sidst er den grå og furet. Knopperne er spredte, men sidder samlet tæt op under skudspidserne. De er ægformede med tydelig spids, tykke og lidt klæbrige. Bladene er store, elliptiske, helrandede og læderagtige. Oversiden er blank og mørkegrøn, mens undersiden er meget lyst grøn. Blomsterne sidder samlet i store halvskærme ved skudspidserne. Den enkelte blomst er klokkeformet og lys violet. Frugterne er tørre kapsler. Frøene spirer villigt.

Rodnettet består dels af kraftige, højtliggende hovedrødder, og dels af meget fine, tæt forgrenede siderødder helt oppe under jordskorpen.

FORVEKSLING

Kan forveksles med andre rhododendron arter som Stor Rhododendron, Rhododendron maximum. Den sidstnævnte har dog lidt længere blade med rustrøde hår på undersiden og blegrøde til helt hvide blomster.

BIOTOP

Arten stammer fra Allegheny-bjergene i North Carolina og i Virginia, hvor den vokser omkring 1800 m over havet. Der danner den underskov i de blandede løvskove på østvendte, fugtige bjergskråninger med sur jord.

BIOLOGI

Planten er helt afhængig af at få skabt samliv med én eller flere svampearter, som udvider og styrker rodnettet (mycorrhiza). Arten danner naturhybrider med Rhododendron maximum. Desuden krydses den spontant med Pontisk Rododendron, og afkommet er meget hårdført. Nye undersøgelser har vist, at det er denne hybrid, der er skyld i den invasion af europæiske skove, som Pontisk Rododendron har fået skylden for.

HISTORIE

I midten af det 18. århundrede fik den såkaldte “amerikanske” have et gennembrud i England. Der blev i den forbindelse indført mange nye arter af blomstrende buske.

I starten var det især samlere der kastede sig over de nye planter.Men i 1809 ankom en ny art, som hurtigt blev voldsomt populær – også blandt almindelige haveejere.

Pink Rhododendron

Skotten John Fraser indførte Rhododendron catawbiense, som uden at være alt for voldsom lyste op med sine prangende store violette blomster.

Det skulle vise sig at den amerikanske rhododendron hybrideserede særdeles godt med andre arter indført fra det norlige Indien af botanikeren Joseph Hooker.

I slutningen af 1850s, eksisterede der et væld af forskellige hybrider, som fyldte godt i de store herskablige haver. Planterne trivedes særdeles godt i det fugtige milde engelske klima.

Desværre er der nogle af disse hybrider, der trives så godt, at de speder sig i naturen og kvæler de oprindelige arter. De er blevet invasive.

VIRKSOMME STOFFER

Alle dele af planten er giftige, da den indeholder diterpenet grayanotoksin

DYRKNING

Catawba-Rododendron trives i halvskygge til sol. Den hører hjemme i surbundsbedet, hvor den trives på sur, veldrænet, kølig jord med rigeligt organisk materiale.

Den vil trives dårligt på tørre, varme og vindomsuste voksesteder.

Det fremmer vækst og blomstersætning, hvis man fjerner de de visne blomster efter blomstringen.

Planterne kan formeres ved frø og ved træagtige stiklinger taget i efteråret eller vinteren.


Du kan købe forskellige Catawba-Rododendroner her:

Du kan se flere Catawba-Rododendroner her og andre Rododendroner her.

Kommentarer

Har du erfaring med medicinurten? Del gerne dine erfaringer med de øvrige brugere via kommentarfeltet nedenfor.

Anbefalede bøger
© Copyright www.medicinurter.dk 2020 - Disclaimer