Cypress-vortemælk

(Euphorbia cyparissias)
Cypress-vortemælk

Cypress-vortemælk

Flerårig hårdhør staude
Moderat giftig  Sol  Gul
Blomstring:JFMAMJJASOND
10-80 cm  
Højde: 10-80 cm
10-80 cm  
Jord: Kalkholdig tør jord

Køb vortemælk her

Du kan købe forskellige arter af vortemælk her:

Du kan se flere varianter af vortemælk her.

BOTANISK BESKRIVELSE

Cypres-Vortemælk (Euphorbia cyparissias) er en staude hørende til vortemælkfamilien, med en opstigende, busket vækst. Stænglerne er hårløse og runde i tværsnit. De bærer spredtstillede blade, som er linjeformede og helrandede med indrullet rand. Over- og undersiderne er ensartet lysegrønne. Blosmtringen sker i maj-juni. De egentlige blomster er uregelmæssige og uanselige, men én hunlig blomst og 5 eller flere hanlige danner tilsammen en uægte blomst, som er forsynet med meget tydelige nektarkirtler og gullige støtteblade. Disse uægte blomster er samlet i endestillede stande. Frugterne er små, ru kapsler med mange frø.

Rodnettet er meget kraftigt, og det består ag krybende jordstængler og nogle dybtgående trævlerødder.Planten er mellemvært for ærterust, som kan misdanne den fuldstændigt.

Blade på en Cypres-Vortemælk

Bladene er linjeforme – ligner nålene fra en cypres.

BIOTOP

Cypres-Vortemælk er udbredt i Lilleasien, Kaukasus og det meste af Europa, dog ikke de nordligste dele. I Danmark findes den hist og her i Sydvestjylland. Planten er desuden naturaliseret i Både Nordamerika og Australien. Den er tilpasset voksesteder i fuld sol på en kalkholdig, tør og nedgræsset bund. Derfor ses den ofte på ruderater, overdrev og sætere (helt op til 2.300 m højde).

Cypres-vortemælk i naturen

Cypres-vortemælk kan formeres ved frø og rodskud.

HISTORIE

Cypress vortemælk er indslæbt i Nord-amerika, hvor den visse steder optræder som invasiv. Man har prøvet at bekæmpe den ved hjælp af særlige biller og fluer importeret fra Europa, men det har vist sig at insekterne er en endnu større trussel i naturen end Cypress vortemælken.

VIRKSOMME STOFFER

Hele planten indeholder en giftig og ætesende, hvid, latex-holdig saft.


Du kan se flere varianter af vortemælk her.

Kommentarer

Har du erfaring med medicinurten? Del gerne dine erfaringer med de øvrige brugere via kommentarfeltet nedenfor.

Anbefalede bøger