Korn-valmue

(Papaver rhoeas)
Papaver rhoeas

Papaver rhoeas

En-årig urt
Moderat giftig  Sol  Rød
Blomstring:JFMAMJJASOND
40-80 cm  
Højde: 40-80 cm
40-80 cm  
Jord: Markjord

Køb korn-valmue her

Nedenfor kan du købe korn-valmuer fra en af de førende plantewebshops i Danmark:

ETYMOLOGI

Korn-Valmue (Papaver rhoeas) er en vildtvoksende valmueart, som normalt har stærkt røde blosterblade rundt om et sort center. Arten er den største af tre vilde valmuearter i Danmark, og det har sit navn, fordi den tidligere var almindelig som ukrudt i kornet.

BOTANISK BESKRIVELSE

Korn-Valmue er en enårig, urteagtig plante med en opret vækst. De første blade danner en grundstillet roset, som visner bort, når stænglen skyder frem. Stænglen er svagt forgrenet, rund i tværsnit og forsynet med stive hår og spredtstillede blade. De er ægformede og fjersnitdelte med en groft tandet rand. Begge bladsider er græsgrønne med stive, udstående hår. Blomstringen foregår i juni-juli, hvor man finder de enlige blomster endestillet på stænglen eller dens forgreninger. Bægerbladene er stivhårede, mens kronbladene er store og karminrøde med en sort plet ved midten. Frugterne er kapsler med mange, sorte frø.

Rodsystemet består af en kraftig og dybtgående pælerod og mange siderødder.

Korn-valmuer på en mark i Danmark

Kornvalmuer og kornblomster i rapsmark.

BIOTOP

Korn-Valmue har sin naturlige udbredelse i Makaronesien, Nordafrika, Mellemøsten (herunder i den Frugtbare halvmåne), Kaukasus, Iran og det Indiske Subkontinent samt i det meste af Europa. I Danmark er (eller var) den almindelig i kornmarker på Øerne, mens den kun findes hist og her i resten af landet. Arten er knyttet til lysåbne voksesteder, og da den er fulgt med korndyrkningen foretrækker den de forhold, der findes i dyrkede marker.  Man kan træffe den på ruderater med fuld sol.

GIFTVIRKNING

Planten er svagt giftig for græssende dyr. Frøene er harmløse, men indeholder som resten af planten et beroligende stof, der bruges som naturmedicin.


Du kan købe korn-valmuer her:

Kommentarer

Har du erfaring med medicinurten? Del gerne dine erfaringer med de øvrige brugere via kommentarfeltet nedenfor.

Anbefalede bøger