Benved

(Euonymus europaeus)
Euonymus europaeus

Euonymus europaeus

Hårdfør busk
Meget giftigMeget giftig    Rød
Blomstring:JFMAMJJASOND
2-4 meter  
Højde: 2-4 meter
2-4 meter  
Jord: Kalk- og næringsrig jord

Køb Benved her

Nedenfor kan du købe forskellige arter af benved fra en af Danmarks førende forhandlere af haveplanter:

Du kan se benved i flere forskellige kategorier her:

 

ETYMOLOGI

Veddet er hårdt som ben – derfor: benved.

BOTANISK BESKRIVELSE

Almindelig Benved er en løvfældende busk, eller af og til et lille træ med en langsom, opret og temmelig åben vækstform. Barken er først grøn (af og til næsten violet). De unge grene er firkantede med lyse striber langs kanterne. Senere bliver barken mere grå, og til sidst er den lysegrå med spredte, smalle furer. Knopperne er modsatte, tiltrykte, smalle og grønne. Bladene er elliptiske med fint savtakket rand. Oversiden er mørkegrøn, mens undersiden er grågrøn. Høstfarven er klart rød. Den blomstrer i maj-juni, og blomsterne er ganske små og gulgrønne. De små, uanselige gulgrønne blomster indeholder en del nektar og bestøves af mindre insekter. Frugterne er mere iøjnefaldende. De er nemlig lyserøde kapsler med fire klapper, der åbnes ind til de orangerøde kerner. Selve frøene er hvide.

BIOTOP

Vokser i hegn, på skrænter og i skovkanter. Foretrækker kalk- og næringsrig jord uden for kraftig saltpåvirkning. Tåler blæst.

Benved er hjemmehørende i Nordeuropa. Planten er indført i USA som lægivende hegnsplante. Men det har vist sig at den er invasiv.

GIFTVIRKNING

Hele busken er giftig. Det er dog mest frugter frø, som indeholder de bitre giftstoffer, der kan fremkalde kolik, hjertebanken, åndenød og hallucinationer. Desuden kan lever og nyrer tage skade. Det er mest børn der er udsat for forgiftninger lokket af frugternes kraftige røde farve.

Børn tåler kun får bær uden at få symptomer. Der kendes til dødsfald blandt voksne inden for et døgn efter at de havde spist omkring 36 frugter.

Husdyr er døde efter at have spist friske skudspidser om foråret. Men mange fugle kan tåle bærrene, f.eks. grønirisk og rødhals.

VIRKSOMME STOFFER

Frugterne indeholder blandt andet, alkaloidet theobromine og  koffein sammen med et meget bittert terpen. Olien i frøene indeholder det giftige stof, triecatin.

ANVENDELSE

Veddet er meget hårdt, og kan derfor slibes meget skarp og spids. Veddet blev tidligere brugt til fremstilling af spindler eller tener brugt til spinding af uld.

Det er sket at trædrejere, der har arbejdedet med benved, er blevet syge af at indånde støvet fra træet.

De tørrede og pulveriserede frugter bliver brugt som møl og lusemiddel i mange lande.


Du kan købe forskellige arter af benved her:

Du kan se benved i flere forskellige kategorier her:

Kommentarer

Har du erfaring med medicinurten? Del gerne dine erfaringer med de øvrige brugere via kommentarfeltet nedenfor.

Anbefalede bøger
© Copyright www.medicinurter.dk 2020 - Disclaimer