Olieplante

(Ricinus communis)
Olieplante - ricinus

Olieplante - ricinus

Etårig, ikke hårdfør
dødelig giftigdødelig giftigdødelig giftig  Sol  Røde blomster og frøstande.
Såtid:JFMAMJJASOND
Blomstring:JFMAMJJASOND
Høst:JFMAMJJASOND
120-200 cm  
Højde: 120-200 cm
120-200 cm  
Jord: Muld
8-21 dage  
Spiretid: 8-21 dage
22-25  
Spiretemperatur: 22-25°

Køb ricinusolie her

Du kan købe ricinusolie (olie fra olieplanten) her:

BOTANISK BESKRIVELSE

Ricinus communis (også kaldet olieplante og kristpalme) er en tropeplante, hvoraf der udvindes amerikansk olie. Planten er det eneste medlem af slægten Ricinus.

I troperne kan den vokse sig til store træer på op til 12 meter.

I Danmark dyrkes den oftest som et-årig solitærplante, der med lidt held kan blive ca. 2 meter høje på en sæson. Den kan dog også dyrkes som fler-årig, hvis den står frostfrit om vinteren.

Bladene bliver op til ca. 60 cm i diameter. Blomsterstanderne består af knap så iøjnefaldende han- og hunblomster, der afløses af store piggede frugter med 3 frø i hver.

Det giftige protein ricin udvindes af planten.

Olieplante - ricinus

Ricinus i sammenplantning. Den kan næppe forveksles med andre planter.

FORVEKSLING

Kan vanskeligt forveksles med andre planter pga. de karakteristiske blade, den rødlige farve og de piggede frøkapsler.

BIOTOP

Planten stammer formodenlig fra Afrika, hvorfra den har bredt sig til resten af den tropiske del verden. Planterne dyrkes primært i Indien og Brazilien for at udvinde olie.

HISTORIE

Planten er ofte brugt i sammenplantninger i parker, kummer og lignende. Der har dog været protester fra borgere der ønsker planten forbudt i det offentlige rum. F.eks. fjernede Nyborg kommune alle ricinus fra deres plantekummer i gågaden efter at kommunen blev gjort opmærksomme på plantens giftighed.

Olieplante - ricinus træ

I troperne kan olieplanten vokse til store træer eller buske på op til 12 meters højde.

GIFTVIRKNING

Frøene indeholder 2.8–3% giftige substanser. Mellem 2 og 20 frø kan slå et menneske ihjel. Fire frø slår en kanin ihjel, fem et får, seks en okse og hest, syv en gris og 11 en hund. (Man kan så spekulere over hvordan videnskaben har fundet frem til ovenstående resultat.)

VIRKSOMME STOFFER

Ricin er et protein, produceret af planten Ricinus communis kaldet kristpalmeeller castorbønne først fremstillet af Peter Hermann Stillmark i 1888.

Proteinet er yderst giftigt – 6000 gange stærkere end blåsyre og dobbelt så stærk som kobraslangens gift. Dødelig dosis er således 0,2 milligram og der findes ingen kendt modgift.  Ricin er et spildprodukt udvinding af Castor olie. Stoffet har været brugt ved likvideringer og er på listen af potentielle terrorredskaber på linje med miltbrand.

Bakterietoxinet verotoksin minder i struktur og funktion meget om ricin. Det er også et protein bestående af to subunits, der er ansvarlige for indtrængen i cellen og inaktivering af proteinsyntesen.

VIDENSKABELIGE UNDERSØGELSER

Center for Biosikring og -Beredskab (CBB), er en statslige myndighed som registrer virksomheder der benytter gifte i produktionen. Hvis virksomhederne har mere end 50 mg ricin – giften som kan udvindes af Ricinus communis, skal den indhente tilladelse fra CBB.

Ricin, der er et glycoprotein, udvundet af castorbønner, hæmmer proteinsyntesen. Ricins giftighed afhænger af den måde forgiftningen sker på. Det er væsentligt mindre giftigt end Botulinum toksin, men stoffet er langt lettere tilgængeligt og har derfor potentielt større anvendelsesmuligheder som kemisk våben. Ved det berømte “paraplymord” i London i 1978 benyttedes således Ricin, og der er på et tidspunkt fundet Ricin i den amerikanske kongres.

DYRKNING

Frøene forspires indendøre ved 25-30 grader i januar – februar. Omplantes til 15 cm potter når de er 20-30 cm høje. Gødes godt indtil de er klar til udplantning i slutningen af maj.

Planterne kan også dyrkes i krukker, hvor de kan overvintres frosfrit.

I gode somre kan man selv høste frøene. Frøene er specielle ved at de har et flot mønster – og som vore fingeraftryk, er der ikke to frø der er ens.

Bladene på en Olieplante

Olieplanter drevet i vindueskarmen – klar til omplantning i større potter.

ANVENDELSE

Castor bønner er vidt udbredt, da planten dyrkes til udvinding af castor olie, der benyttes i fremstillingen af bl.a. nylon, bremsevæske og hydraulisk væske.

Læs evt. mere om ricinusolie her.

Olieplante - castorbønner

Castorbønner – frøene fra olieplanten. Hvert frø har sit eget unikke mønster.


Du kan købe ricinusolie (olie fra olieplanten) her:

4 Comments

  • den burde forbydes det er en terror plante hvis det går rigtig galt

  • den vil være god til kattelorts chikane i vores haver med et puste rør eller i foder udlagt må sige det lyder effektivt hmmmm.

  • Ja nok kan spildproduktet udvindes til det giftige ricin, men ricin findes ikke i ricinusolien eller castor olien, som skulle have flere gode egenskaber. Har læst på castorolie.dk at olien er god til huden og håret – dog ikke selv prøvet det endnu:-)

  • Pas på at håret ikke falder af når du bruger olien

Har du erfaring med medicinurten? Del gerne dine erfaringer med de øvrige brugere via kommentarfeltet nedenfor.

Anbefalede bøger
© Copyright www.medicinurter.dk 2020 - Disclaimer