Bonderose (pæon)

(Paeonia officinalis)
Paeonia officinalis

Paeonia officinalis

Flerårig hårdfør staude
moderat giftig medicinurtmoderat giftig medicinurt  Sol-halvskyggeSol-halvskygge  Rød, rosa, hvidRød, rosa, hvid
Blomstring:JFMAMJJASOND
70-100 cm  
Højde: 70-100 cm
70-100 cm  
Jord: Veldrænet næringsrig muld

Køb bonderoser her

Nedenfor kan du købe forskellige bonderoser. Alle bonderoserne stammer fra en af de førende forhandlere af haveplanter i Danmark.

Du kan se flere bonderoser her.

ETYMOLOGI

Navnet pæon (Paeonia), kommer fra Paion, som er navnet på en læge der optræder i den græske mytologi. Det latinske officinalis, bruges om lægeurter, og viser at planten tidligere har været brugt som medicin.

HISTORIE

I oldtiden blev pæonen brugt som medicin mod lidelser som, menstruationsbevær, mavebesvær, gulsot, nyrelidelser, dysenteri og hysteri. Roden blev knust og blandet med vin.

I mere end 200 år var det en velanskrevet behandling mod epilepsi, at bære roden i en snor om halsen. Også frøene blev sat på snor og båret om halsen, hvilket skulle virke mod tandpine.

MYTER OG FORTÆLLINGER

Pæoner er blev betragtet som en troldomsurt på højde med alrunerod, og den tørrede rod blev båret som amulet. Det skulle give ejeren magt, styrke og held i kærlighed.

Når roden skulle høstes, skulle det ske om natten fordi hvis spætten så dig grave en pæonrod op, ville den hakke dine øjne ud.

Pæonen har sit navn fra den græske mytologi, hvor lægen Paeon helbredte Hades og Ares da de var dødeligt sårede. Paeon var elev af Asclepius, guden for medicin og helbredelse, Myten fortæller at Paeon mødte Leto (Apollos mor og gud for fertilitet) og hun gav ham en rod af en magisk plante der voksede på Olympus. Roden ville hjælpe kvinder gennem fødsel uden smerte. Det gjorde Asclepius så vred af jalousi, at han ville slå Paeon ihjel.Zeus greb ind, og reddede Paeon fra Asclepius vrede ved at forvandle ham til en Pæon.

Rent faktisk blev pæonfrø brugt til smertelindring af fødende kvinder i oldtiden.

Drilagtig nymfer siges at skjule sig i kronbladene af pæonerHvilket i det Viktorianske blomsterspog tolkes som skam eller blufærdighed. Lidt ligesom pæonen selv, der ikke bryder sig om at blive flyttet, men når den er etableret, kan den trives på det samme sted i årtier.

I dag foretrækkes den kinesiske tolkning: Pæonen symboliserer lykke og rigdom.

VIRKSOMME STOFFER

Plante og frø skulle angiveligt indeholde det giftige glycocid, peregrin – samt nogle andre ukendte giftstoffer. Giftene giver opkastning, mavesmerter og diarré.

DYRKNING

Pæoner trives bedst i veldrænet, neutral til kalkholdig humusjord.

Pæoner vokser langsomt og foretrækker at stå uforstyrret i mange år. Plantehullet bør være mindst en halv meter i diameter og det samme i dybden. Hullet fyldes med  godt omsat kompostjord blandet med en håndfuld kalk.

Staudetoppe bør klippes af tæt ved jorden i efteråret eller meget tidligt forår. De virker som overvintringssted for svampesporer.

Tilførsel af gødning afhænger af jordtypen. Pæoner bruger en del gødning for at give en tilfredsstillende vækst og blomstring, men for meget gødning, specielt kvælstof-, giver mange blade og planten bliver mere udsat for svampeangreb.
Hvis jorden er kraftig lermuld, kan et tyndt lag kompostjord ofte være  tilstrækkeligt. På sandet jord vil tilførsel af kunstgødning være nødvendig.
Gødning tilføres når blomstringen er afsluttet i juni-juli.


Du kan købe forskellige bonderoser her:

Du kan se flere bonderoser her.

Kommentarer

Har du erfaring med medicinurten? Del gerne dine erfaringer med de øvrige brugere via kommentarfeltet nedenfor.

Anbefalede bøger