Pigæble, almindelig

(Datura stramonium)
Datura stramonium

Datura stramonium

Enårig urt
Dødelig giftigDødelig giftigDødelig giftig  Sol  Hvid til lysvioletHvid til lysviolet
Såtid:JFMAMJJASOND
Blomstring:JFMAMJJASOND
Høst:JFMAMJJASOND
80-100 cm  
Højde: 80-100 cm
80-100 cm  
Jord: Almindelig muld
20-50 dage  
Spiretid: 20-50 dage
15-20  
Spiretemperatur: 15-20°

ETYMOLOGI

Navnet Datura er afledt af det Hinduistiske  ord dhatura som betyder plante. Stramonium er oprindeligt sammensat af to græske ord: strychnos og maniakossom henholdsvis betyder natskygge og skør (manisk).

Der er to arter – hvidblomstrende  Datura stramonium og  violetblomstrende kaldet Datura tatula. Nogle botanikere mener, at der er tale om samme art, og som derfor benævner dem Datura stramonium var. stramonium (hvide blomster) og Datura stramonium var. tatula (violette blomster).

Der er ialt 11 arter i slægten Datura, hvoraf de to nævnte på dansk kaldes almindelig pigæble og blå pigæble.

På latin forekommer følgende synonymer for Datura Stramonium: D. stramonium f. tatula (L.) A. Blytt, D. tatula L. (var. tatula)

Pigæbles frugt

Pigæble har fået sit navn fra frugten – et æble med pigge.

BOTANISK BESKRIVELSE

Almindelig Pigæble er en kraftigt voksende, enårig plante med en bredt busket vækstform.

Blomsterne er meget påfaldende: de er trompetformede og meget store, hvide eller lysviolette. De åbner sig først om aftenen, men lukker sig igen senere på natten.

Bladene er ægformede med uregelmæssige tænder langs randen. Oversiden er lysegrøn, mens undersiden er lidt lysere.

Stænglerne er lysegrønne til violette.

Rodnettet er veludviklet og vidt forgrenet.

Frugterne er ægformede, piggede og på størrelse med valnødder. Ved modenhed åbner de sig i fire kamre, der hver rummer en del sorte frø.

BIOTOP

Planten er indslæbt og kan findes vildtvoksende omkring byer, på ruderater og strandvolde.

Pigæble findes over hele kloden i såvel tropiske, suptropiske som temperede egne.

Frø i et pigæble

Pigæble frø – en kapsel indholder mange frø, som er nemme at indsamle og dyrke året efter.

BIOLOGI

Frøene spredes med fugle, og kan ligge i frøhvile i årevis indtil der bliver rodet i jorden.

GIFTVIRKNING

Planten har været brugt som hallucinogen af præriefolkene. Også i moderne tid har nogle forsøgt sig med den, men der må advares på det kraftigste mod at eksperimentere med Almindelig Pigæble, da den hallucinogene dosis kun er ganske lidt mindre end den dødelige!

Der er hvert år flere dødsfald efter indtagelse af pigæble verden over. Børn er særlig påvirkelige af tropane alkaloider. I visse dele af Europa og i Indien er pigæble og beslægtede arter almindelig brugt til selvmord og sågar mord.

En forgiftning eller rus minder om delerium, med nedsat evne til at skelne realitet og fantasi, feber, hjertegallop, bizar og til tider voldelig adfærd. Pupillerne udvides ekstremt og gør den forgiftede overfølsom overfor lys.

VIRKSOMME STOFFER

Pigæble indeholder tropane alkaloider, bl.a. scopolamin, hyoscyamin og atropin. Blomster og frø har normalt det største indhold af giftene. På grund af indholdet af disse stoffer, er pigæble gennem århundreder blevet brugt som hallucinogen i visse kulturer. Nogle gange mixed med andre hallucinogener.

Indholdet af giftene kan variere meget og påvirkes af faktorer som alder, jordbund og vejrforhold. Variationerne gør at det er meget farligt at medicinere med pigæble. Og at bruge pigæble som rusmiddel er direkte livsfarligt. Grænsen mellem den rusgivende mængde og en dødelig dosis er minimal.

Pigæble plante

Pigæble – hele planten er giftig.

VIDENSKABELIGE UNDERSØGELSER

Forsøg har vist at de fleste husdyr, bortset fra geder, ikke tåler pigæble. Men dyrene spiser kun pigæble hvis de sulter. Planten lugter fælt, og advarer dermed dyrene mod indtagelse.

DYRKNING

læg frøene i blød i lunkent vand et døgn før udsåning. Planterne kan med fordel sås indendøre fra slutningen af februar. Afhærdes og udplantes når der ikke længere er risiko for frost.

Eller så direkte på friland fra april- juni. Frøene spirer let, og planten vokser hurtigt.

Trives på almindelig muld – dog ikke for tørt. God til krukker.

Planten tåler ikke frost.

Det er nemt at høste frø fra almindelig pigæble, og frøene spirer villigt året efter.

ANVENDELSE

Pigæble er blevet brugt i forskellige urtemedicin. De tørrede blade blev anvendt til behandling af astma, hoste og parkintons syge. Homøopater bruger i dag planten til behandling af feber, øjeninfektioner og mentale lidelser.

13 Comments

 • Har et selvsået pigæble i en krukke. Bor i Hørsholm. Den har fire frugter og endnu fire ansatser. Mon fugle spiser frøene?
  Ebba

 • Hvad kan pigæble bruges til medicinsk?

 • pigæblet har været brugt som halucinationsmiddel af indianerstammer i det centrale Nord Amerika.

 • selve pigæblet er meget dekurativt tømt for frø sprøjtet med farve og
  så er det lige til en juledekuration

 • Selvsået Pigæble i vores have. Gror sammen med silkepæoner.
  Hvidtjørnen 53, 2791 Dragør.

 • Knuste frø kan – ligesom blad-/plante-dele – også anvendes til at udvide lungerne ved behov. Frøene kan dog variere meget i styrke, hvorfor der kun bør ryges 1 frø af gangen. Har selv brugt metoden, da jeg havde lungebetændelse – ca 5 frø dgl jævnt fordelt. Min erfaring er, at det giver næsten øjeblikkelig virkning i form af øget lungekapacitet

 • Jeg vil gøre den opmærksom på, at klassiske homeopater ikke behandler enkelte sygdomme, men tager udgangspunkt i hele menneskets personlighed/type

 • Kan man finde en guide som viser hvordan man måler indholdet af kemi i bladene samt en guide til at vide hvor stor en dosis der skal bruges mod astma og mentale lidelser ?

  Indtil videre er jeg lidt i tvivl om hvor vidt doserne bruges. Jeg finder det UTROLIGT interessant at den har disse egenskaber.

  • Vi har desværre ikke kendskab til sådan en guide.

 • Er der nogen der ved hvad indvirkning det har på heste , hvis de kommer til at spise det ?

 • Bør man fjerne en selvsåede plante fra haven, når der er børn?
  Risikerer man den sår sig selv flere steder, hvis den smider frø?

 • Pigæble blev i følge Rudyard Kipling, The Second Jungle Book, The Kings Ankus, brugt som en dødelig pilegift. Om det er korrekt og om der er tale om Datura Stramonium eller en anden datura ved jeg ikke.
  Bladene blev brugt til astmacigaretter, som astmatikere røg for at udvide lungekapaciteten. https://folkebladetlemvig.dk/artikel/apotekets-s%C3%A6re-varer-mumiest%C3%B8v-og-astma-cigaretter-men-spyt-var-nu-kuren-p%C3%A5-kr%C3%A6ft-2015
  I 60’erne blev den bladløse plante brugt som dekoration. Det gav dog problemer at frøstanden åbnede sig ved udtørring og frøenen dryssede ud, med forgiftningsuheld blandt småbørn til følge.

 • Har prøvet forskellige indtag af denne plante, frø, blade, afkog etc. kan ikke anbefale uerfarne og eksperimentere uden og have læst om det på engelske sider, der finder man gode anvisninger. læs evt. sten laris, dansk. Sorry skriver ikke godt nu er på pigæble 🙂

Har du erfaring med medicinurten? Del gerne dine erfaringer med de øvrige brugere via kommentarfeltet nedenfor.

Anbefalede bøger