Alpeviol – Cyclame

(Cyclamen persicum)
Alpeviol - Cyclamen persicum

Alpeviol - Cyclamen persicum

Ikke hårdfør potteplante
Dødelig giftigDødelig giftigDødelig giftig  Halvskygge, skyggeHalvskygge, skygge  Violet, rød, rosa eller hvidViolet, rød, rosa eller hvidViolet, rød, rosa eller hvid
Såtid:JFMAMJJASOND
Blomstring:JFMAMJJASOND
10-30 cm  
Højde: 10-30 cm
10-30 cm  
Jord: Veldrænet pottemuld
4-6 uger  
Spiretid: 4-6 uger
15-20  
Spiretemperatur: 15-20°

Køb alpeviol her

Du kan købe alpevioler – og produkter der indeholder alpeviol – her:

Du kan se flere alpevioler her.

ETYMOLOGI

Det latinske navn cyclame kommer fra det græske ord kyklaminos, og betyder “plante, hvis blomster bruges til kranse”. Ordet er afledt af det ligeledes græske ord: kuklos som betyder ring, hvilket kan tolkes som et symbol på kvindens kønsorganer.

Persicum henviser til plantens oprindelige habitat.

Den oprindelig violette farve på alperosen har også givet navn til farven cyklame.

BIOTOP

Vokser vildt i det østlige middelhavsområder. I Danmark dyrkes den i haver og bruges som stueplante. Der er mange forædlede sorter i handelen. De flest røde eller hvide. Men de fås også i andre farver.

BIOLOGI

De vilde alpeviolens knolde bliver spist af svin, som åbenbart ikke påvirkes af giften. Derfor kaldes de vilde alpevioler også for “sobrød”.

HISTORIE

Alpeviol har været brugt som medicin fra langt tilbage. Omkring år 300 beretter Theophrastus – forfatter til en bog om planternes historie – at planten kan bruges som middel til at fremme kærlighed og sensualitet.

Senere i middelalderen blev planten brugt til mange forskellige behandlinger. F.eks. anbefalede man at dryppe saften i næsen mod hårtab.

Man mente at planten havde så stor virkning på gravide, at de ville føde for tidligt hvis de kom til at træde på den.  Og hvis fødslen gik lidt trægt brugte man alpeviolen til at sætte den i gang.

Alpeviolen blev også betragtet som en modgift mod slangebid.

Og – næsten selvfølgeligt – tillagde man planten magiske egenskaber, så den kunne holde onde ånder og hekse fra døren. Extrat fra planten blev af nogen anset for at være lykkebringende.

GIFTVIRKNING

Selv små mængder giver mavesmerter, kvalme, opkastninger, diarre og nervøse spændinger. Større mængder kan give kramper, lammelser og kvælning.

VIRKSOMME STOFFER

Rodknolden indeholder cyclamin – et meget giftigt saponin.

DYRKNING

Alpeviol trives bedst ved en ret lav temperatur, 15-18°C. Den vandes i underskålen, da knolden let angribes af svampe hvis den står for fugtigt.  Der bør regelmæssigt tilføres lidt næring. For me­gen næring kan medføre væksthæm­ning, og for lidt næring giver hurtigt symptorner på kvælstofmangel, der viser sig i form af lysegrønne til svagt violette farver på de yngste blade.

Alpeviol formeres ved fra frø. Frøet spirer kun i mørke, så man må passe på, at der ikke kommer lys til under spiringen.

Om vinteren må temperaturen gerne nå ned på 12-14°C.

Alpeviolen er nok en af de planter der oftest dør pga. overvanding.

ANVENDELSE

Der er et stort udvalg af forskellige forædlede sorter til såvel potteplanter som til haven. Den mest benyttede grundstamme til potteplanter er cyclame persicum.

Til udendørs brug i haven kan sorter af Cyclamen purpurascens anbefefales, da de er hårdføre.


Du kan købe alpevioler – og produkter der indeholder alpeviol – her:

Du kan se flere alpevioler her.

Kommentarer

Har du erfaring med medicinurten? Del gerne dine erfaringer med de øvrige brugere via kommentarfeltet nedenfor.

Anbefalede bøger