Vedbend, almindelig (efeu)

(Hedera helix)

Hedera helix

Hedera helix

Hårdfør, stedsegrøn lian
Meget giftigMeget giftig  Halvskygge - skyggeHalvskygge - skygge  
25 meter  
Højde: 25 meter
25 meter  
Jord: Fugtig muld

Botanisk beskrivelse

Almindelig Vedbend (Hedera helix) kendes også under det tyske navn Efeu. Vedbend er en stedsegrøn lian. Vækstformen er dels krybende, dels klatrende. Den klatrer ved hjælp af særlige klatrerødder på grenene. Barken er brun med et lidt rødligt skær. Senere bliver den mørkegrå. Knopper og skud er filthårede. Knopperne er lysegrønne. Bladene er spredte, 3-5 lappede og helrandede. Bladnerverne ses som tydelige, hvide streger. På blomstrende skud mangler lapperne. Her er bladene i stedet ovale og helrandede. Alle blade er mørkegrønne med en lysere underside. Blomsterne sidder samlet i kugleformede stande på særlige. oprette skud. Blomsterne er gulgrønne og ses i oktober-november. Frugterne er blåsorte bær, der modner hen på foråret, næste år.

Roden er tæt forgrenet, men den ligger øverligt.

Biotop

Vedbend gror i løvskove på fugtig og muldrig bund. Den findes kun i de vintermilde egne af Vest-Europa.

Kortet viser hvor brugerne af websitet "Fugle og natur" har rapporteret fund i naturen. Fugle og natur er Danmarks største naturhjemmeside.

Giftvirkning

Hele planten, og også bærrene, er giftig.

Videnskabelige undersøgelser

Almindelig vedbend anbefales af NASA forskere som indendørs potteplante, da den er særlig god til at rense luften for visse luftforurenende stoffer.

Skriv en kommentar