Svaleurt

(Chelidonium majus)

Svaleurt - Chelidonium majus

Svaleurt – Chelidonium majus

Flerårig hårdfør staude
moderat giftig medicinurtmoderat giftig medicinurt  Halvskygge  Gul
Blomstring: JFMAMJJASOND
25-80 cm  
Højde: 25-80 cm

Etymologi

Chelidon betyder svale. Planten har sandsynligvis fået sit navn forde den begynder at blomstre når svalerne kommer.

Biotop

Svaleurt stammer fra sydeuropa, men er ret almindelig herhjemme. Den vokser i hække, på gærder og ruderater. Næsten altid i nærheden af bebyggede arealer. Den er indført i Nordamerika, hvor den mange steder betragtes som invasiv.

Kortet herover viser hvor brugerne af websitet "Fugle og natur" har rapporteret fund i naturen. Fugle og natur er Danmarks største naturhjemmeside.

Biologi

Frøene har et såkaldt myrelegeme - en tilvækst på frøet med næringsstoffer, som myrerne bringer til myretuen som føde. Når myrelegemet er fortærret, smides frøene uden for myretuen sammen med andet affald fra tuen. Her er der ideelle betingelser for at frøene kan spire, og de spæde planter får et næringsboost fra myrernes affald. Denne for for spredning kaldes myrmecokori.

Giftvirkning

Får du saften på huden, kan den blive irriteret og rød. I munden vil saften svie og  kunne danne blærer. Saften kan plette huden og tøjet.

Virksomme stoffer

Svaleurt indeholder flere akaloider, hvor det vigtigste er coptisine, som har flere potentielle anvendelser i konventionel medicin.

Videnskabelige undersøgelser

Der er udført mange videnskabelige undersøgelser af alkaloiderne i svalurt. De viser bl.a. at planten virker som et mildt afføringsmiddel, er bakteriedræbende og har en beroligende effekt på centralnervesystemet.

Anvendelse

I middelalderen blev planten brugt mod gulsot og vorter. I dag bruges planten i vid udstrækning af herbalister. Blade og stængler høstes når planten blomstrer og materialet tørres ved høj varme. Roden høstet fra august til oktober. Også den tørres. Indholdsstoffer trækkes ud ved hjælp af alkohol eller man tilbereder en the med kogende vand. Planten er blevet brugt mod tandpine, som afføringsmiddel og mod vorter.

3 Comments