Lægebaldrian

(Valeriana officinalis)

Valeriana officinalis

Valeriana officinalis

Flerårig hårdhør staude
Moderat giftig medicinurtModerat giftig medicinurt  Sol - halvskyggeSol - halvskygge  Hvid, lys rødHvid, lys rød
Såtid: JFMAMJJASOND
Blomstring: JFMAMJJASOND
50-150 cm  
Højde: 50-150 cm
50-150 cm  
Jord: Muld
1-6 måneder  
Spiretid: 1-6 måneder
15-20  
Spiretemperatur: 15-20°

Botanisk beskrivelse

Læge-Baldrian (Valeriana officinalis) er en flerårig, urteagtig plante med opret vækst. Stænglen er ugrenet, svagt furet og glat. Bladene er fjersnitdelte med 11-23 afsnit. De nederste blade er stilkede, mens de øverste er ustilkede. Afsnittene er ovale eller lancetformede og helrandede eller uensartet savtakkede. Oversiden er mørkegrøn, mens undersiden er lysegrøn. Blomstringen foregår i juli-september, hvor man finder blomsterne samlet i endestillede kvaste, der tilsammen danner halvskærmagtige stande. Blomsterne er regelmæssige og 5-tallige med sammenvokset kronrør og lyserøde til hvide flige. Frugterne er nødder med det omdannede bæger som fnok.

Rodsystemet består af en jordstængel om et stort antal trævlerødder.

 

laegeBaldrian

Lægebaldrians blade er fjersnitdelte.Biotop

Arten er naturligt udbredt i Lilleasien, Kaukasus, Iran, Centralasien, Sibirien og Østasien samt Europa, herunder Danmark. Her forekommer den dog kun spredt i den østlige del og mangler i Vest- og Nordjylland. Planten findes på skyggede eller lysåbne steder med fugtig til våd eller oversvømmet bund. Ofte ses den på enge eller langs vandløb.

Kortet herover viser hvor brugerne af websitet "Fugle og natur" har rapporteret fund i naturen. Fugle og natur er Danmarks største naturhjemmeside.

Biologi

Læge-baldrian er en god sommerfugleplante.

Virksomme stoffer

Planten og især jordstænglen indeholder flere, aktive stoffer: en æterisk olie, der sammen med valerensyre og isovaleriansyre fremkalder den meget gennemtrængende lugt, som er typisk for baldrian. Desuden indeholder planten valepotriat og flere alkaloider.

Dyrkning

Det er let at dyrke læge-baldrian i haven. Frøene sås enten sidst på vinteren til det tidlige forår. Alternativt kan man så i efteråret.

Så forholdsvis tæt i potter, der holdes fugtige f.eks. ved at sætte potterne i plastposer eller i et minidrivhus. Spiretemperaturen holdes mellem 15 og 20 grader.

Når småplanterne har nået en størrelse, så de kan håndteres, prikles de i potter eller direkte på friland.

Planten selvsår og det kan anbefales at fjerne de visnede blomster inden de danner frø.

Læge-baldrian kan virke tiltrækkende og sexuelt ophidsende på katte - så hvis du finder det problematisk at naboernes løsgående katte kommer på besøg, skal du måske overveje, om det er en plante du ønsker i din have.

Anvendelse

Tidliger blev den tørrede rod af baldrian brugt mod  gigt, pest og vattersot (ødemer).

Baldrian the og baldriandråber bruges mod søvnløshed. Såvel the som dråber kan købes i helsekostforretninger.

Indtagelse af store doser kan give hovedpine, søvnløshed, udvidede pupiller og urolig hjertevirksomhed.

3 Comments