Bukketorn

(Lycium barbarum)

Bukketorn - Lycium barbarum

Bukketorn – Lycium barbarum

Hårdfør busk
Moderat giftig  Sol  Violet
Såtid: JFMAMJJASOND
Blomstring: JFMAMJJASOND
Høst: JFMAMJJASOND
2-3 meter  
Højde: 2-3 meter
2-3 meter  
Jord: Tørt

Etymologi

Lycium er et stednavn dækkende over et område i Tyrkiet.

Der er en del forvirring omkring navnet. I dag benyttes navnet L. barbarum. Tidligere kaldtes planten L. halimifolium. Dertil kommer arten L. chinense, som er næsten identisk. I handel med bærrene skelnes der normalt ikke mellem arterne.

Botanisk beskrivelse

Bukketorn er en busk med lange, over­hængende grene, som på de ældre dele er forsynet med ret lange, spidse gren­torne. Bladene er lange, smalle og grågrønne.

Blomsterne er små, lyslilla og kommer i en slags knipper i bladhjørnerne. Blomstringen varer fra maj til septem­ber, og de koralrøde bær er talrige og indbydende, men meget giftige! De pynter betydelig mere end de ret be­skedne blomster. 

Bukketorn er en meget nøjsom plante, som bedst benyttes til hegn om strandgrunde og på andre magre steder, hvor den for­merer og breder sig, ikke alene ved frøene; også de lange grene slår let rod, hvor de kommer i forbindelse med jorden. Planten tåler havgus og saltsprøjt og anvendes da også som plantering langs motorveje og andre steder, hvor der anvendes salt i glat føre.

Bukketorn kan tåle klipning, men det går ud over blomstringen og dermed også det pyntelige ved de mange bær. Et hegn af bukketorn bør støttes, fx af trådvæv eller vildthegn. Bukketorn kan let formeres både ved frø, ved stiklinger og ved aflægning. Frøet sås om efteråret eller tidligt om foråret. Stiklingerne tages om vinteren og skæres af to-årigt ved. Aflæggere danner planterne ofte selv i rigelig mængde. Bukketorns rødder er meget skøre og brækker let. Småplanter til udplantning bør derfor altid tiltrækkes og forhandles i potter. Har bukketorn først fået fat, vokser den hurtigt til.

Bukketorn

Blomster, bær og blade.Forveksling

Bukketorn ligner ikke andre planter i naturen eller i haven. Men der er to arter i spil, som er vanskelige at skelne fra hinanden, L. babarum og L. chinense.

Den første er almindelig og har smalt elliptiske blade med et grågrønt skær. L. chinense er sjælden og har bredt rudeformede græsgrønne blade. Sidstnævnte har tillige bredere kronrør - mindst 1,5 mm mod L. babarums max. 1 mm.

Biotop

Planten er indført, og vokser nu i hegn og hække - ofte langs kysterne, hvor der er saltpåvirkning. Her i landet er planten sortlistet som invasiv. I andre lande, f.eks. UK, betragter man den som en del af den naturlige vegetation.

Kortet herover viser hvor brugerne af websitet "Fugle og natur" har rapporteret fund i naturen. Fugle og natur er Danmarks største naturhjemmeside.

Biologi

Ved modenhed rev­ner bærrene, og de klæbrige frø sætter sig i pelsen på forbipasserende dyr eller i tøjet hos mennesker.

Mange fugle holder af bærrene.

Historie

Planten blev introudceret i England af The Duke of Argyll i 1730'erne.

Bukketorn hører til natskyggefamilien og er således nært beslægtet med kartoffel og tomat. Det gør nogle lande, f.eks. UK, har forbudt indførelse af planter, da man frygter utilsigtet indførelse af sygdomme og skadedyr de evt. kunne angribe kartoffel og tomat.

Giftvirkning

Forgiftningsymptomer ved indtagelse er tørhed i munden, tørst og alment ildebefindende; ved indtagelse anbefales rigelig væske, fremkaldt opkastning og medicinsk kul.

Virksomme stoffer

Saften har en skarp smag og rummer et alkaloid, der virker pupiludvidende , og som måske er atropin. Bærret menes at indeholde hyoscyamin.

Bærrene er desuden rige på A-vitamin, C-vitamin, B1-, B2- og andre vitaminer, mineraler, antioxidanter og aminosyrer. Firmaer, der forhandler de tørrede bær, de såkaldte "goji-bær", hævder at de også indeholder isoleucin, tryptofan, zink, jern, kobber, calcium, germanium, selen, fosfor, B6- (Pyridoxin, Pyridoxal og Pyridoxamin), og E-vitamin (Tocoferol).

Bukketorn

Bærrene er orange til højrødeVidenskabelige undersøgelser

Der er studier der viser en biologisk virkning i dyreforsøg, og afledt heraf kan planten muligvis virke mod hjerte-kar sygdomme, betændelsestilstande, øjensygdomme (som AMD og grøn stær) samt fremme imumforsvaret.

Dyrkning

Det er let at dyrke bukketorn. Den formeres ved frø, stiklinger og rodskud.

Bukketorn

Bukketorn breder sig uhæmmet i og bliver hurtigt et meget dominerende og besværligt ukrudt. Anvendelse

Bukketorn er en af de planter der er mest uenighed om. Nogen anser den for giftig og advarer mod indtagelse.

Andre betegner bærrene som en "superfrugt" med mange positive egenskaber. Således indeholder bærrene mange nødvendige næringsstoffer og antioxydanter.

Især i tradionel Kinesisk medicin spiller bær og bark  en stor rolle. Her mener man, at de har gunstig virkning på bl.a. immunforsvaret, synet, leverfunktionen, kredsløbet og produktionen af sædceller. Nogle kinesere mener endda at indtagelse af bærrene kan forlænge livet og nærmest give evig ungdom. De bliver spist rå, drukket som te eller som ingrediens i forskellige retter.

Der finder en større kommerciel dyrkning sted - primært i kina, hvor 42% af verdenshøsten kommer fra. Bærrene sælges under navne som ulvebær, wolfberries, red diamonds, gojibær og Tibitanske gojibær.

I USA, hvor en del af den kinesiske produktion er blevet handlet, har man fundet rester af pestisider, ukrudsmidler og svampemidler. Det har medført skærpet kontrol med de kinisiske bær.

Bukketorn

Tørrede frugter af bukketorn - de såkaldte gojibær.Opskrifter

Kinesisk rissuppe med gojibær

1 dl. ris

6 dl. vand eller bouillon

4 store spiseskefulde tørrede gojibær

1 hårdkogt æg

Friske krydderurter efter egen smag, f.eks. purløg.

Kog risene under svag varme til de er helt kogt ud. Konsistensen skal være som havresuppe. Kog gojibærrene med de sidste 10 minutter.

Server i portionsanrettet med et drys af hakket æg og krydderurter.

Redaktøren mener...

 

Bukketorn bør undgås i almindelige haver. Den spreder sig som frøformeret, via afklip og rodskud. Er den først introuduceret i en have og har fundet fodfæste, er den umulig at slippe af med. Planten vil dukke op i hække, midt i bede, på gange, mellem fliser, i sprækker i murværk og beton mm.

Dertil kommer at planten er listet som invasiv, og ved at give den plads i haverne bidrager man til spredning af planten. Mange fugle spiser frugterne, og så er der ingen kontrol over hvor frøene lander.

Den kan holdes i nogenlunde i ave med kraftig klipning, lugning og afbrænding. Men min erfaring er, at den altid breder sig lidt fra år til år.

I vores haver vokser den i stensætninger og havesokler - jeg har forsøgt at holde den nede med ukrudtsmiddel, hakkejern og periodevis afbrænding. Den sidste løsning er den bedste, men går der mere end tre uger mellem svidningerne, er planten oppe i 50-60 cm højde.

Der er kun eet sted hvor Bukketorn har sin berettigelse - på steder hvor man ønsker tætte hegn og alle andre planter ikke kan trives pga. tørke eller saltpåvirkning.

Har du en almindelig parcelhus- eller villahave er min anbefaling at gå langt  uden om bukketorn. Du, dine naboer eller dine efterfølgere på ejendommen vil lide under plantens agressive vækst i al fremtid.

6 Comments