Blå anemone

(Hepatica nobilis)

Hepatica nobilis

Hepatica nobilis

Flerårig hårdfør staude
Moderat giftig medicinurtModerat giftig medicinurt  Halvskygge  Blå
Blomstring: JFMAMJJASOND
15-30 cm  
Højde: 15-30 cm
15-30 cm  
Jord: Kalkholdig lerjord

Etymologi

Hepatica kommer af det græske ord for lever.

Botanisk beskrivelse

Blå Anemone (Hepatica nobilis) er en staude med en roset af grundstil­lede blade. De enkelte blade er langstilkede og trelappede med hel rand. Stilken er dækket af fine silkehår. Bladenes over­side er først blank og græsgrøn, men den bliver snart mat og grågrøn. Un­dersiden er grågrøn og silkehåret.

Blomstringen sker før løvspring, dvs. i april. De enkelte blomster er dybblå og 7-tallige med mange, hvide støvdragere. Frugterne er små nødder, der spirer villigt.

Rødderne sidder på en lodret jordstængel, som også bærer kranse af knopper til blade og blomster.

Hele planten er gif­tig.

Forveksling

Blå Anemone kan ikke forveksles med andre vildtvoksende danske planter, hverken i blomst eller vegetativt.

Den dyrkede Ungarsk Anemone (Anemone transsilvanica) ligner, men har store tænder på bladlapperne på de 3-lappede grundblade.

Biotop

Blå anemone foretrækker kalkrig, muldet og leret bund i skove, på skråninger, skrænter. Den vokser ofte, hvor vind- og terrænforhold bevirker, at der ikke samler sig for mange visne blade.

Planten er almindelig på Lolland-Falster, Møn, Sydsjælland og Bornholm. Den er næsten fraværende i Vestjylland og forekommer ellers hist og her.

Desværre er blå anemone ofte udryddet i skove nær de større byer p.g.a. opgravning og hjemtagning til haver, hvilket er helt unødvedigt da blå anemone kan købes fra mange planteskoler.

Kortet herover viser hvor brugerne af websitet "Fugle og natur" har rapporteret fund i naturen. Fugle og natur er Danmarks største naturhjemmeside.

Biologi

Frøene spredes af myrer.

Historie

Tidligere troede bønderne, at hvis de spiste blomsterne af de første udsprunge blå anemoner, ville de undgå koldfeber (malaria).

Blå anemone er også blevet brugt til at behandle leversygdomme. Man mente, at plantens blade lignede en lever, og derfor skulle den i følge signaturlæren kunne behandle sygdomme i dette organ.

Ondt i halsen er blevet behandlet med gurglevand fremstillet af udtræk af planten.

Endelig blev den brugt mod tuberkolose og som omslag på sår og bylder.

 

Myter og fortællinger

En legende fortæller at Adonis - den smukke græske gud - blev dræbt af en vild orne, og af hans blod opstod den blå anemone.

Virksomme stoffer

Hele planten indeholder giften anemonin, dog i lidt mindre mængde end den hvide anemone.

Skriv en kommentar