Bidende stenurt

(Sedum acre)

Bidende stenurt - Sedum acre

Bidende stenurt - Sedum acre

Flerårig hårdfør urt
Moderat giftig  sol  Gul
Blomstring: JFMAMJJASOND
5-15 cm  
Højde: 5-15 cm
5-15 cm  
Jord: Tør jord

Etymologi

Artsnavnet acre kommer af det latinske ord acris som betyder bitter. Det henviser til plantens bitre og beske smag. Bidende stenurt er også blevet kaldt for munkepebber, da smagen er pebret.

Bidende Stenurt - bidende pga. smagen. Stenurt pga. voksestedet.

Botanisk beskrivelse

Bidende Stenurt (Sedum acre) er en staude med tæt, pudeagtig vækstform. Stænglerne er stærkt forgrenede, nedliggende og rodslående, men opstigende ved spidserne. Bladene er sukkulente, dvs. at de har vandfyldte celler, som gør dem tykke og opsvulmede. De sidder taglagt og er ægformede med let tilspidsning. Bladene kan farves rødbrune om efteråret. Blomsterne er stjerneformede og gule, og de sidder i tætte stande ved spidsen af skuddene. Frugterne er stjerneformede bælgkapsler, som indeholder rigtigt mange, spiredygtige frø.

Rodnettet er ganske tyndt og overfladisk. Blade og stængler har en skarp, bitter smag, som skyldes giftige alkaloider. Spisning af planten vil fremkalde ætsningsagtige skader på hud og slimhinder. Frøspredning kan let gøre planten ukrudtsagtig på tør, varm bund.

Forveksling

Bidende stenurt kan forveksles med Seksradet stenurt (S. sexangulare). Den sidstnævnte har pølseformede blade, der sidder i regelmæssige kranse a seks.

Biotop

Planten vokser på tørre, solvarme skrænter, sandmarker, i heder og klitter og på stengærder over det meste af Europa. Den er salttålende og hårdfør.

Kortet herover viser hvor brugerne af websitet "Fugle og natur" har rapporteret fund i naturen. Fugle og natur er Danmarks største naturhjemmeside.

Virksomme stoffer

Indeholder de skarpt smagende alkaloider  sedamin og sedidrin, der er slimhindeætsende og lokalbedøvende på tungen. Indaget  større mængder kan den være lammende. Saften kan være meget hudirriterende. Planten kan være en risiko for græssende dyr.

Anvendelse

Der er nogen uenighed om Bidende stenurts giftighed, nogle anser den for spiselig.

Tidligere blev planten anvendt til behandling af skørbug og forkølelse - den indeholder store mængder c-vitamin.

Planten kan spises som overlevelseskost, og er som sådan ganske værdifuld, da den vokser såvel i tørre ørkenområder som i arktiske områder - steder hvor der ikke findes meget at overleve på.

Saften er blevet brugt til behandling af bylder.

Bidende stenurt kan tørres og pulveriseres. Pulveret kan bruges som et pebberlignende krydderi.

2 Comments